Bejelentkezés
HULLAMVADASZ.HU

HULLÁM
VADÁSZ

média

Info

HULLAMVADASZ.HU
//index.php3?tanulmany=9.&fejezet=1&dx=1

Hullámvadász

Online blog és hírek a médiáról. Televízió, rádió, sajtó, a legfrisseb hírek. Online TV nézés, TV és rádió csatornák.

Legújabb twittek

Keresés
    2012. 04. 18.
  

 

 

Hullámvadász WTC Rádió
Hullámvadász Nosztalgia Rádió
Online hallgatás
Állomáskereső
Frekvenciakereső
Sajtótérkép
Rádiótérkép
TV-térkép
Intézmény-térkép
Rádióműsorok
Hírlevél feliratkozás
[médiamix]
Médiakutató
Népszabadság Online
MédiaÁsz
MÚOSZ Online
Metazin
Antenna Magazin

Tovább...
 
NyomtatásKüldje el e-mailben!

Rádióépítés házilag
2001. január 01.

Építsünk detektoros rádiót a helyi adó vételére!
Miért pont detektoros rádiót? Mert nem kell hozzá áramforrás! De akkor mitől szólal meg a detektoros rádió?

ELŐZETES ISMERETEK!

Cikkünk minimális szakismeretet feltételez a kedves olvasótól.

ELMÉLETI ALAPOK
Detektoros rádió 1928-ból - avagy építsük meg a walkman ősét!

(forrás: a Rádió Amatőr újság 1928 októberi és az 1932 februári száma, valamint Molnár János: a Rádiótelefon elméleti és gyakorlati ismertetése - Rádió Amateur kézikönyv - 1926 szeptember)Az alábbiakban közölt kis készülék sokoldalú használhatóságával, praktikus alakjával, könnyű és olcsó elkészítési módjával tűnik ki. A készülék egyszerű vevő, melynél a hangolás az önindukció megváltoztatásával történik.
A készülék megépítését a szerelőkeret kialakításával kezdjük. Egy 65 mm átmérőjű és 25 mm magas bakelithengert veszünk, melynek belső kerületéhez egy 21 mm magas papírhengert ragasztunk. Ez oly módon történik, hogy a 65 mm átmérőjű papírhengerből olyan széles csíkot vágunk ki, hogy az éppen beszoruljon a bakelithengerbe. Ennek szélétől 2 mm-rel mélyebben ragasztjuk a papírhengert, s így alul és felül is egy-egy vájatot kapunk, melyekben a záró és fedőlapok foglalnak helyet. A fedőlap 61 mm átmérőjű, 2 mm vastag keménységű gumi- vagy bakelitlemez, melyet az ábrán látható módon fúrunk ki.
A középpontba egy fokozatkapcsoló-kart helyezünk (Jackley tárcsa), melynek érintkezőnyelve 17 mm hosszú. Ez érintkezik 7 db fokozatkapcsoló gombbal, melyek félköralakban foglalnak helyet. Az érintkező gombokat csavarok fejéből alakíthatjuk ki. A detektor részére (D) két banánhüvely szolgál. Az antenna (A), Föld (F) és hallgató (H) részére pedig szorítócsapok kerülnek. A szorítócsapok helyett banánhüvelyt is használhatnunk. Az “S” pontban egy süllyesztett fejű csavar részére fúrunk lyukat. Ezzel a fedőlap el is készült. A zárólap 61 mm átmérőjű, és 2 mm vastag bakelitből vagy üvegszálas lemezből készül. A középpontjától 10 mm-re lyukat fúrunk az “S” csavar részére. Az “S” csavar anya részére a zárólap alját a lyuk körül kissé besüllyesszük, hogy az anya ne álljon ki. Úgy a fedő, mint a zárólapot lombfűrésszel könnyen kivághatjuk (villanyszereléshez használatos köralakú dobozba is szerelhetjük, ha nem akarjuk ily módon megépíteni, csak úgy nem lesz korhű a szerkezet). A tekercs elkészítése: 30 mm átmérőjű
hengerre kb. 10 mm-nyi szélességben 118 menetet csévélünk egymásra. A tekercselés megkezdése előtt a henger hosszirányával párhuzamosan két szál erős cérnát fektetünk a hengerre, hogy a tekercselés befejezésekor magán a hengeren szoríthassuk össze a meneteket, hogy a tekercs a hengerről való levételkor szét ne essen. A tekercset 0,30 mm szigetelt huzalból (zománcszigetelésű vagy litze huzal) készítjük, és a 40. menetnél ágaztatunk le először. Ezután minden 13. menetnél kb. 3 - 4 cm hosszú leágazást csinálunk. (1 ábra) A kész tekercset erős cérnával több helyen átkötjük. A tekercsnek a fedőlap aljára való felerősítését és a huzalozást a 3. ábrán láthatjuk.
A tekercs és a csavarok közé szigetelőcsíkot teszünk. A készülék összeszerelésekor a fedő- és zárólapokat a keret vájataiba helyezve, az “S” süllyesztett fejű csavart átdugjuk, és alul az anyával jól összeszorítjuk. Alul a csavar kiálló végét lecsípjük. A készülék a közép illetve a hosszúhullámú tartomány egy részét képes fogni. Rádiónk bármilyen huzalantennával jól működik, és ezért kiránduláshoz is rendkívül alkalmas! A minél hosszabb huzalantennát pl. az erdőben egy fára, a földelést pedig a földbe leszúrt rézdarabhoz erősítjük. (Ezért nevezhetjük a walkman ősének!)
Csatlakoztatjuk a 2000 ohmos fejhallgatót, a fokozatkapcsolóval beállítjuk a legjobb vételt, azután lehet gyönyörködni a helyi adóállomás, pl. a Kossuth rádió műsorában! Hallgassunk bele a korabeli rádióműsorokba! (1., 2., 3.) A készülék antenna nélkül, csupán földeléssel is működik, az antennaszorító-csap kézzel való érintésekor a helyi adót egész szép hangerővel hozza be. A készülék fotója itt látható.Detektoros vevő készítése 1932-ből:
(korabeli leírás)

Az alábbiakban a magasantennával rendelkezők részére egy nagy hangerejű detektoros vevő elkészítését fogjuk ismertetni.


Vegyünk egy 10 cm átmérőjű és 20 cm hosszú papír vagy bakelithengert,
 arra tekercseljünk fel 0,8 vagy 1 mm, kétszeresen szigetelt huzalból 120 menetet, úgy, hogy a 30., 45., 60., 75., 90.,105. és a 115. meneteknél leágazásokat kössük egy fokozatkapcsoló (Jackley-kapcsoló) érintkező pólusaira. A tekercs elkészítéséhez a 6. ábra nyújt segítséget.Az 500 pF légszigetelésű (de jó a csillámszigetelésű is) forgókondenzátorral kössük párhuzamosan a kristálydetektort vagy a germánium diódát, majd a kettő közé kössük be a tekercs 120 menetét, ezután pedig a párhuzamosan kötött forgókondenzátor és a detektor másik két pólusa közé bekötjük a földet. A földre kössük még rá a hallgató egyik pólusát is, a hallgató másik pólusát kössük a fokozatkapcsoló tengelyéhez (karhoz). Ugyancsak a fokozatkapcsoló karjához kötjük még be a magasantenna levezetését is. Jó antennát, földet és detektort - diódát feltételezve ez a készülék minden más detektoros vevőt hangerőben felül fog múlni. A megadott tekercsadatoktól értelemszerűen kismértékben el is lehet térni, kísérletezni lehet a vételi tartomány eltolásával.

Sok sikert a rádióépítéshez!

Apsitos István

 
 

  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_95bcvnv4gh685209tmm467vml4, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0