Bejelentkezés
HULLAMVADASZ.HU

HULLÁM
VADÁSZ

média

Info

HULLAMVADASZ.HU
//index.php3?tanulmany=691&enciklopedia=1

Hullámvadász

Online blog és hírek a médiáról. Televízió, rádió, sajtó, a legfrisseb hírek. Online TV nézés, TV és rádió csatornák.

Legújabb twittek

Keresés
    2005. 09. 20.
  

 

 

Hullámvadász WTC Rádió
Hullámvadász Nosztalgia Rádió
Online hallgatás
Állomáskereső
Frekvenciakereső
Sajtótérkép
Rádiótérkép
TV-térkép
Intézmény-térkép
Rádióműsorok
Hírlevél feliratkozás
[médiamix]
Médiakutató
Népszabadság Online
MÚOSZ Online
Magyar Sajtó
Antenna Magazin

Tovább...
 
NyomtatásKüldje el e-mailben!

Sok hűhó, miért?
A blogok és a társadalmi nyilvánosság
2005. február 01.

A blog szó 2004-ben az év szava lett. Ez nagyjából jelzi a vélemények, élmények viszonylag új kifejezési módjának a terjedési sebességét, valamint a blogok hatásával kapcsolatos felfokozottnak mondható várakozásokat, amit csak lassan hűt le a hidegzuhany.


"BLOG főnév, a weblog rövidítése (1999): olyan webszájt, amely online személyes újságot tartalmaz az írója által közrebocsátott véleményekkel, hozzászólásokkal és hiperlinkekkel." A Merriam-Webster szótár 2005-ös nyomtatott változatában ez a meghatározás fog szerepelni a blogokról, amit a kiadó azzal indokol, hogy a weboldalukon a 2004-es év folyamán erre a szóra kerestek a legtöbben. Valóban, az elmúlt év - de még az előtte lévő is - a személyes újságok számának ugrásszerű növekedését hozta: a kifejezetten blogkeresésre szakosodott Technorati szolgáltatás jelenleg több mint ötmillió blogot tart nyilván, míg 2002-ben alig százezer szerepelt a listáján. A Pew Internet & American Life amerikai kutatóintézet adatai szerint pedig minden hatodik másodpercben új blog jön a világra.
A bloggolás - azaz blogírás - viszonylagos tömegesedése révén az önkifejezés gyorsan terjedő örömteli pillanatain kívül lehetőség nyílik például arra is, hogy az amúgy az információk kibocsátásában nem épp jeleskedő országokból nyilvánosságra kerüljenek adatok, életek. Ennek élenjáró, és óta nagy nyilvánosságot kapott példája a Salam Pax néven ismert bagdadi blogger - azaz blogíró -, aki 2002-től kezdve az amerikai hadművelet előtti, közbeni és utáni iraki mindennapi életről tudósított. Az azóta a Guardian brit napilap tudósítójává avanzsált, eredeti foglalkozását tekintve építész bloggernek viszonylag szerencséje volt: nem kapták el és börtönözték be úgy, mint más, nem a szólásszabadság bajnokaiként ismert országokból író bloggereket. Iránban több olyan bloggert is letartóztattak, akik rendszerellenesnek minősített szövegeket jelentettek meg oldalaikon, Kínában pedig az egyszerűség kedvéért a közelmúltban letiltották a két legnépszerűbb blogtárhelyet.

A társadalmi nyilvánosság szerkezetváltozása
Alternatív és privátmédia

Wild Judit
Médiamix

  
Prím Online  
  
Prím Online  
  
lapkiadás.hu  
  
Kreatív Online  
  
 
  
Médiainfó  
  
FigyelőNet  
  
radio.hu  
  
Terminál  
  
Prím Online  
  
SG Hírmagazin  
  
origo  
  
Médiainfó  
  
origo  
  
Prím Online  
  
HWSW  
  
SG Hírmagazin  
  
radio.hu  
 
 
Warning: Unknown: open(/var/lib/php5/sess_jafd91nerma9kdkj26id0p1v85, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0